Kapërce te përmbajtja kryesore
KONFERENCE PËR SHTYP"IN.VENT.AR.C.A. – Inter-Venti di Arte e Cultura dall'Albania",


E hënë 5 maj 2008 ora 11.00

Salla Black Box- Akademia e arteve, Tiranë.E hënë datë 5 maj në orën 11.30 në Sallën Black Box të Akamisë së arteve, Tiranë, do prezantohet në shtyp kalendari orgnizimit të projektimeve, në bazë të PIC Interreg III A Itali- Shqipëri 2000/2006 " Inter- venti di Arte e Cultura nga Shqipëria" për sektorin e kinemasë.

Gjatë konferencës për shtyp do të prezantohet përmbledhja me titull " Fluturimi I shqiponjave …në të shkurtër…dhe të gjatë…" që parashikon projektimin në Itali dhe në Shqipëri të filmave me metrazh të shkurtër, dhe filmave me metrazh të gjatë dhe dokumntarëve, gjithsej 28, të realizuar nga regjisorë italianë dhe shqipëtarë; dhe prodhimi I 5 filmave me metrazh të shkurtër ( 3 italianë dhe 2 shqiptarë) të realizuar nga këto regjisorë.Në konferencë do marrin pjesë: drejtori I Sektorit të Kinemasë të projektit, regjisori Mimmo Mongelli, drejtori I Qendres Kombetare e Kinematografisë Xhevdet Ferri, drejtori I Tirana International Film Festival Ilir Butka, producentë dhe regjisorë shqiptarë dhe Italian, ndër të cilët Robert Budina dhe Beppe Sbrocchi.Komunikate per shtyp

" Fluturimi i shqiponjave …
ne te shkurter ... dhe ne te gjatë ... "

Prezantimi i kinemasë puljeze

I kinemasë puljeze

Tiranë (Shqipëri)5,6,dhe 7 maj 2008Ora 17:00 Salla Black Box

Akademia e ArtëvePIC INTERREG III A ITALIA ALBANIA 2000-2006

"IN.VENT.AR.C.A. – Inter-Venti di Arte e Cultura dall'Albania

Teatri Publik Puljez në bazë të projektit IN.VENT.AR.C.A. – Inter-Venti di Arte e Cultura dall'Albania", I financuar nga P.I.C . Interreg IIIA Italia-Albania 2000/2006, organizon prezantimin e kinemasë puljeze, " Fluturimi i shqiponjave … në filma me metrazh të shkurtër…dhe të gjatë….", në Shqipëri në datat 5, 6, dhe 7 maj në sallën Black Box të Akademisë së Arteve në Tiranë.Gjatë tre ditëve, do të projektohen 15 filma ndër të cilët , filma të gjatë, të shkurtër dhe dokumentarë ku përmenden: " Mrekullia" të Edoardo Winspeare, "Dhimbja e kokës" të Alessandro Piva, "Shtëpia e grave" të Mimmo Mongëlli, "Toka"të Sërgio Rubini, filmat me metrazh të shkurtër të Michele Bia (Jugorë pa filtër), Antonello De Leo (Guinea Pig), Beppe Sbrocchi (DuePiGrecosuOmega), dokumentari i Simone Salvemini (Liturgjia e tregut).

Hyrja falas.PIC INTERREG III A ITALI SHQIPËRI 2000-2006

"IN.VENT.AR.C.A. – Inter-Venti di Arte e Cultura dall'Albania"


Sektori i kinemasë

Perzgjedhje aktoresh per realizimin e 5 filmave te shkurter

Teatri publik puljez, në bazë të projektit "Inter-Venti di Arte e Cultura dall'Albania", I financuar nga P.I.C Interreg IIIA Itali- Shqipëri 2000/2006, kërkon të prodhojë 5 filma me metrazh të shkurtër të realizuar nga regjisorët italianë Mimmo Mongelli, Simone Salvemini, Beppe Sbrocchi dhe regjisorët shqiptarë Robert Budina dhe Ilir Butka me aktorë të dy vendeve.

Me këtë qëllim janë të hapura seleksionimet për aktorë dhe aktorë shqipëtarë me profile të ndryshme , pa limit moshe por profesionistë, në Tiranë në datë 6 dhe 7 maj nga ora 10 në orën 15 në sallën black box të Akademisë së Arteve në Tiranë.

Kandidatët duhet të paraqiten në casting të pajisur me curriculum vitae në anglisht ose italisht, foto, albume ose materiale vizive(kaseta, dvd etj)

Materialet e dorëzuara si ilustrim për casting do të mbahen nga ana e jurisë.Partner të projektit: Bashkia e Brindizit (partneri kryesor); Qëndra kombëtare e kinematografisë së Shqipërisë; Universiteti i Tiranës; Albanian Art Insitute; Tirana International Film Festival; Akademia e Arteve Tiranë; Le spëcchie Srl; Bashkia e Monopolit; Bashkia e Barletës; Bashkia Trani; Bashkia Poggiadro; Bashkia Elbasan; Bashkia e Gramshit; Konservatori i Muzikës, Monopoli; Shoqëria kulturore "Akademia e Dancit" Brindizi; Akademia e Dancit Tiranë; Universiteti i Lecces- Fakulteti i gjuhëve të huaja dhe Sams; Shoqëria Tjetër Vision, Elbasan" Maccabeteatro Piccola Soc. Coop; Eufonia – Astragali Teatro i Lecces; Confcooperativë Puglia; Universiteti bujqsor i Tiranës; Pc Company di P. Cialdella; Konsorti Turistik Promosud.

******************************************************************************

Një nga arsyet që na bënë të lëvizim menjëherë, në bashkpunim me Teatrin Publik Puljez, trupi dhe shpirti i projektit InventArka, për realizimin e Sektorit Kinematografik të po të njëjtit projekt, ishte ai që të transformonim këtë rast në një mundësi të vërtetë për të realizuar diçka konkrete.
Pra përmbledhjet më të rëndësishme të kinemasë, në Shqipëri dhe në Pulja, sepse ato janë një rast më shumë për të afruar dy popujt, kulturat e tyre, njohurinë reciproke, për të mposhtur pengesat e kotësishme jo më paragjykime dhe keqkuptime.
Në këto tre takime- një në Tiranë dhe dy në Brindizi dhe Trani- kinematografia më e fundit puljeze (të përfshirë ato filma që tashmë janë të njohur si klasikë të vegjël) mund të shikohen nga montazhierë dhe nga publiku i vendit të shqiponjave; ashtu siç edhe regjisorët më interesantë të Shqipërisë (nga figurat më të njohura dhe ato më pak, që janë në hapat e parë) mund të gjejnë disa vlerësime në Pulja.
Por me këtë të fundit, jemi akoma në fushën e asaj që mund të quhet një proçedurë e konsoliduar në shkëmbimet kulturore.
Siç u përmend edhe më parë, në këtë rast kemi dashur të kryejmë një hap përpara, një hap të vendosur, në rrugën e bashkpunimeve të vërteta.
Pra kemi menduar të mbështesim produksionin e disa veprave të vogla, duke ia besuar regjinë regjisorëve puljezë dhe shqipëtarë.
Kështu do lindin pesë filma me metrazh të shkurtër, tre vepra të regjisorëve italianë dhe dy të regjisorëve shqipëtar, mbi një temë të vetme, të diskutuar nga profesionistë të ndryshëm të sektorit.
Gjithashtu veçoria e këtyre filmave të shkurtër është në atë të realizimit nga regjisorë italianë që do punojnë në Shqipëri, duke udhëhequr aktorët shqipëtarë të përzgjedhur në dy ditë, në Tiranë, ndërsa regjisorët shqiptarë do xhirojnë në Pulja me aktorë italianë të përzgjedhur në katër ditë nga seleksionimi në Brindizi dhe Trani.
Sigurisht një lojë e rrezikshme është ajo e mos ndalimit tek rituali i shkëmbimeve; sigurisht është veçanarisht emocionuese ti japësh mundësinë fantazisë për të arritur fryte të vërteta; sigurisht do të jetë mjaft domethënëse, tek fusha e ndërlidhjes së mardhënieve, duke I vënë në punë delegacionet përkatëse, në një aktivitet të mirfilltë të qensishëm.
E gjitha e finalizuar në ndërtimin e një vepre arti, si ajo që në fund do të përbëhet me pesë filmat e shkurtër, me qëllim që të tregojë mënyrën e njëjtë të të dëgjuarit, të të meduarit dhe të vepruarit tek dy tipe njerëzish, përtej dhe këtu Adriatikut.
Dhe për të arritur një tjetër finish tek rruga e rritjes së kulturave dhe i të dy qytetërimeve.

Mimmo Mongelli
Drejtori i Sektorit të Kinemasë të Projektit InventArca

Komentet

Postimet më të komentuara nga ky blog

"Memory Limits" - photo by Ilir Butka

"Memory Limits" - photo by Ilir Butka Originally uploaded by ARTdhe
Untitled Originally uploaded by ARTdhe
Untitled Originally uploaded by ARTdhe